Honlap - Bemutatkozás - Kapcsolat - Projektek - Programok - Szolgáltatás - Linkajánló - Játékok - Vendégkönyv
Honlap Hubertusz A Hubertusz kápolna helyzete 2020 elején
A Hubertusz kápolna helyzete 2020 elején PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   

Több csobánkai fórumon is felmerült újra a kápolna állapot. Jogos a kérdés, hiszen Csobánka egyik nevezetességéről van szó. Emiatt kezdtünk el vele foglalkozni mi is.


A kápolna állapota minden csobánkai számára szívfájdalom. A Cséke kötött először együttműködési szerződést az ICO-val a terület megtisztítására. Mint kiderült, egy civil egyesület lehetőségein túlmutat ez a feladat. Falu szintű összefogás kell ha közösségi teret akarunk ott létrehozni.


Mi vettük át a Csékétől a feladatot 7 éve. Teljesen rendbe hoztuk a szerpentint, megtisztítottunk mindent. MÁSNAP már tönkretették az utat és elhordták az összes fát, amit a szerpentin megerősítésére az útba építettünk. Tárgyalások eredményeképpen az ICO belement, hogy használjuk annyi időre a területet közösségi rendezvényre, amennyi önkéntes munkát belefektetünk. Örültünk és annyit dolgoztunk a területetn, mintha háromszor annyian lettünk volna.


A hidat egy árvíz mosta el anno, használhatatlan volt és az Önkormányzat nem áldozott rá a vis major alapból, mondván a híd az ICO fenntartásában van, mint minden híd, ami a Fő útról magánterületre vezet. (A szomszéd háznál a kerítés a híd Fő út felőli oldalán van!) Így az ICO rászánta az anyagdíjat, mi pedig dolgoztunk - nagyon sokat.  A képek megtekinthetők a honlapunkon a projektek között a Hubertusz szekcióban.


Mivel eddig többen károsították a területet, mint jó célra használták és tetemes költség volt állandóan helyre hozni a kárt, első lépésben egyetértettünk abban, hogy körbekerítjük a területet. Ezért került kapu a hídra. Aztán rendbehozzuk a kápolnát is és megtaláljuk a módját a hasznosításnak illetve a rekreációs használat megoldásának. Az előző önkormányzat is meg szerette volna szerezni, de lehetetlen cseretelket ajánlottak fel. Majd amikor az ICO elutasította azt, beperelték őket mondvacsinált okkal, amely pert az ICO 2 év alatt megnyert. Az előző faluvezetés nem szólt róla, de sokba volt ez az eredmény a csobánkai adófizetőknek!


Mindezek ellenére még mindig nyitottak a megoldáskeresésében. Azt reméljük mi is, hogy a jelenlegi önkormányzat tesz olyan elfogadható ajánlatot, ami mindenki számára előnyös. Addig is együttműködési megállapodásunk keretében megtesszük, ami tőlünk telik. Támogatunk minden ötletet, részt veszünk minden kezdeményezésben. Elérhetőségeink nyilvánosak. Az önkormányzat egyenlőre abban tud segíteni, hogy a patak Fő út felőli oldalán havonta egyszer megtisztítja a patakpartot, hiszen ez önkormányzati közterület.